"Ontdek de werelden van Het Spoorwegmuseum en maak de trein van je dromen!"

Stoomreizen is een educatieve online game voor kinderen tussen de 8 en 11 jaar voor Het Spoorwegmuseum in Utrecht. Doel van de game is om kinderen niet alleen te leren over de spoorwegen, maar ook om kinderen thuis al te laten ervaren welke werelden er te zien en te beleven zijn in Het Spoorwegmuseum.

Stoomtreinen niet alleen voor jongens

Een belangrijk uitgangspunt voor Het Spoorwegmuseum was dat zij een beetje af wilden van het idee dat stoomtreinen alleen maar een jongensding is. Wij hebben daarom niet alleen de stoerheid en kracht van stoomlocomotieven in beeld gebracht, maar juist andere belangrijke eigenschappen van treinen uitgelicht, zoals het comfort en hoeveel passagiers mee kunnen in de trein.

Brug tussen papier en beeldscherm

Het Spoorwegmuseum vond het daarnaast belangrijk dat zij promotie voor de game konden maken buiten de digitale snelweg: bijvoorbeeld door folders uit te delen op het station of in het centrum van Utrecht. Daarom is er een onderdeel van de game dat gebruik maakt van Augmented Reality: als je de papieren sleutel tijdens de treinreis gebruikt, zie je je eigen ontworpen stoomlocomotief écht rijden!

De score die je haalt tijdens de treinreis wordt weergegeven door karakters, die reageren door blij te worden of juist heel verdrietig. Kinderen worden dus niet alleen door high scores, maar door hun eigen empathie gestimuleerd om het goed te doen.


TIJDENS HET SPELEN WORDT AL SNEL DUIDELIJK DAT DIT NIET ALLEEN OVER DE SPOORWEGEN GAAT, MAAR DAT HET ZICH AFSPEELT IN DE WERELDEN VAN HET SPOORWEGMUSEUM. KINDEREN WORDEN ZO NIEUWSGIERIG GEMAAKT NAAR HET MUSEUM ZELF.


Er moet een perfecte balans ontstaan tussen snelheid, comfort en capaciteit van de trein om alle passagiers blij te maken. Het is dus een behoorlijke uitdaging om de moeilijkste levels te halen!

 

Meer projecten