Patient Flow Analytics

"Efficiëntere tijdsregistratie in het ziekenhuis door beacon-tracking tablet app”

Zebra Technologies' Patient Flow Analytics is een systeem met Android handhelds, tablets and bluetooth wearables, dat het voor ziekenhuizen mogelijk maakt om tijdsregistratie van spoedpatiënten te automatiseren. Patiënten krijgen in de Ambulance een polsbandje om met een bluetooth zender. Een handheld apparaat in de ambulance registreert dit en start de tijdsmeting. Door middel van de tabletschermen wordt vervolgens in het ziekenhuis zelf real-time feedback gegeven aan het personeel. Op deze manier wordt het voor ziekenhuis en personeel makkelijker om deze tijd te registreren en optimaliseren.

De noodzaak van spoed

Voor patiënten met een acute situatie, zoals een hartaanval of een beroerte, is het van cruciaal belang dat deze behandeling zo snel mogelijk gegeven wordt, om schade aan de organen tot een minimum te beperken. Het is daarom voor ziekenhuizen verplicht om de tijd te registreren vanaf het eerste moment van contact totdat de crisis verholpen is op de operatietafel. De gemiddelde behandeltijden voor verschillende situaties wordt daarnaast ook meegenomen als belangrijke factor voor de kwaliteitsindex van ziekenhuizen over de hele wereld.

Beacon technologie voor patient tracking

Door het gebruik van polsbandjes met beacons (kleine bluetooth zendertjes) kunnen patiënten in het ziekenhuis automatisch worden herkend zonder dat zij of het personeel daar extra handelingen voor hoeven te ondernemen. De beacons communiceren met de Android apparaten, die over de cloud informatie doorsturen naar de server, die deze data vervolgens opslaat. De gegevens van de tijden worden zonder persoonlijke data opgeslagen (zelfs geen namen!) zodat de privacy van de patiënt gewaarborgd blijft.

Zebra, Zatar en 'internet of things'

Cooking Fox heeft in opdracht van Zebra Technologies dit project vanaf 2013 tot 2017 voor een groot deel ontworpen en ontwikkeld, door gebruik te maken van Zebra's IoT (internet of things) platform 'Zatar'. Zatar is het eerste IoT cloud platform voor grotere bedrijven. Het bestaat uit een algemeen systeem dat apparaten en sensoren hun eigen plek geeft op het internet.

Een hartaanval of beroerte is een enorm ingrijpende gebeurtenis, voor de patiënt maar ook voor het personeel. In zo’n situatie wil je de mensen die zich inzetten voor het leven van een ander niet lastig vallen met extra handelingen. Het automatiseren van de tijdsregistratie haalt alvast één van deze zorgen weg bij het personeel.

Naast het automatiseren van de tijdsregistratie, kunnen de digitale gegevens ook makkelijker gebruikt worden om een overzicht te creëren van de algemene prestatie van het ziekenhuis en de ambulance. Doordat er targets gezet kunnen worden, wordt het personeel door middel van real-time feedback op de tablet schermen gestimuleerd om hun tijd te verbeteren.

Het proces is zo simpel als het maar kan: geef de patient in de ambulance op weg naar het ziekenhuis een armbandje en de rest werkt vanzelf! Zo blijft er meer tijd en aandacht over voor de écht belangrijke zaken.

 

Meer projecten