Living Dress

"Hoe kun je als modezaak innovatieve technologie gebruiken om ook ná sluitingstijd een unieke mode-ervaring te geven?"

Dit is de vraag die Taskforce Innnovatie Regio Utrecht heeft gesteld, samen met modeplatform Designercafé in Utrecht. Cooking Fox geeft het antwoord: een interactieve etalage waarmee voorbijgangers een volledige collectie jurken van Designercafé op één mannequin kunnen bewonderen.

Meer dan een kledingwinkel

Een normale winkeletalage biedt ruimte voor een zeer beperkt aantal outfits, waardoor het voor een voorbijganger moeilijk is om een goed beeld te krijgen van wat een modezaak echt te bieden heeft. Vooral voor Designercafé was dit een uitdaging, vertelt eigenaar Stephan Aarts: “Bij ons is de collectie niet alleen ‘what you see is what you get’ - wij zijn méér dan een kledingwinkel. Wij hebben ons eigen atelier boven de winkel en maken custom-made kleding op maat. Wij willen dus dat onze etalage laat zien dat wij een modeplatform zijn waar vrouwen op een unieke manier met mode bezig kunnen zijn.”

Interactie middels licht en geluid

De interactieve etalage werkt aan de hand van projectie, muziek en een infrarood-detector, die speciaal voor dit project is ontwikkeld en geïnstalleerd aan de gevel van het Designercafé. Als de installatie na sluitingstijd wordt aangezet, wordt één van de mannequins in de etalage opgelicht door middel van projectie. “Hierdoor kan bijna elke jurk die je kunt bedenken op deze mannequin worden getoond.” aldus Aarts. “Het effect is dat de outfit van de mannequin als door magie lijkt te veranderen.” Voorbijgangers kunnen zelf door middel van beweging en hun positie voor de etalage het tempo van de modeshow bepalen of even pauzeren bij een specifieke jurk.

 

Doordat the living dress direct reageert, worden voorbijgangers aangenaam verrast op een laagdrempelige manier. Veel voorbijgangers vinden het leuk om te spelenderwijs te experimenteren met de installatie.

Door de verschillende projecties kunnen mensen een complete collectie bewonderen op één mannequin. Designercafé laat hiermee zien dat zij niet zomaar een kledingwinkel zijn, maar een innovatief modeplatform.

Speciale aandacht is uitgegaan naar onze eis dat de voorbijgangers zelf direct controle hebben over het wisselen van de projecties. Daarnaast wordt echte interesse van voorbijgangers beloond door het oplichten van de winkel.

 

Meer projecten